Weet u precies op welke termijn uw klanten hun facturen betalen? Nee? Dan hebben we goed nieuws voor u, want met enkele eenvoudige formules kunt u deze belangrijke informatie voor uw financieel beheer gemakkelijk verkrijgen.

Een eenvoudig instrument kan u helpen om het betalingsgedrag van uw klanten in kaart te brengen: de DSO, Days Sales Outstanding, of de gemiddelde betalingstermijn.

Weet u nog?

We hebben de DSO al uitgebreid besproken in een vorig artikel. U berekent hem door het saldo van de rekening “handelsdebiteuren” op het einde van de maand, het kwartaal of het jaar te vermenigvuldigen met het aantal dagen in de betrokken periode (30, 60, 90, …) en het resultaat te delen door uw omzet (inclusief btw).

Formule:                                      Handelsvorderingen incl. btw x Aantal dagen

                                                          —————————————————–

                                                              Totale omzet incl. btw over de periode

Maar vandaag gaan we nog een stap verder en gebruiken we deze formule om andere nuttige informatie te verzamelen.

Wie betaalt er te laat? En hoeveel te laat?

Analisten gebruiken ook de index ‘Past Due DSO’.  Die focust niet op de gemiddelde betalingstermijn, maar op de overschrijding ervan. U kunt hem globaal meten (een nuttige prestatie-indcator), of per klant. In het tweede geval helpt hij u om slechte betalers te identificeren en beter in het oog te houden.

Om de Past Due DSO te berekenen moet u alle vervallen klantenvorderingen uit uw boekhoudsoftware of facturatielijst ophalen.

  • Als u een globaal idee wil hebben van de laattijdige betalingen van uw klanten: tel deze vervallen klantenvorderingen op en vervang de klantenvorderingen in de formule door dit cijfer. U krijgt dan een analyse van de situatie.
  • Als u een analyse per klant wil maken: bereken het totaal per klant, vervang de klantenvorderingen door dit totaal en vervang de globale omzet door de omzet voor de betrokken klant.

Vermijd tegenslagen dankzij Edebex!

Edebex - blog - un homme protège des dominos de la chute

Wanneer u een van uw facturen op het Edebex platform plaatst, controleren wij de geldigheid ervan met uw klant voordat we het te koop aanbieden. U wordt er dus snel van op de hoogte gebracht indien er zich problemen voordoen.

Eénmaal de factuur werd verkocht, ontvangt u niet alleen uw geld binnen de 72 uur, maar u hoeft zich bovendien om niets meer zorgen te maken.
Zodra de factuur is verkocht, blijft uw geld verworven voor u, wat er ook gebeurt. En wij zorgen in de plaats van de koper voor de hele opvolging en de eventuele invorderingsprocedures.

Zin om er meer over te leren en te kijken wat een vordering u kan opbrengen?

Doe de test!